Wybór Świadomych Hodowców
 

Pasza

Podstawowe założenia.

Pasza jest głównym składnikiem kosztów produkcji brojlerów. Aby do maksimum wykorzystać potencjał genetyczny ptaków oraz uzyskać najlepsze wyniki techniczne i ekonomiczne tuczu, pasze muszą być bilansowane w sposób, który gwarantuje optymalny stosunek energii, białka - aminokwasów, składników mineralnych, witamin i niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Wybór optymalnego programu żywieniowego zależy od celu, który ma być osiągnięty, tj. optymalizacja technicznych wyników produkcyjnych, optymalizacja wyników ekonomicznych na fermie czy maksymalizacja uzysku masy mięśniowej w zakładach ubojowych/ przetwórczych.

Zapotrzebowanie ptaków na składniki odżywcze

Energia

Wzrost ptaków, tkanek organizmu, utrzymanie aktywności życiowej i funkcjonalności organizmu decydują o zapotrzebowaniu ptaków na energię. Surowce z dużą zawartością węglowodanów takie, jak pszenica czy kukurydza oraz tłuszcze i oleje są podstawowymi źródłami energii w paszy. Poziom energii w paszy jest wyrażany za pomocą jednostek energetycznych takich jak Megajoul (MJ/kg) lub kilokalorie (kcal/kg) Energii Metabolicznej (ME). Energia Metaboliczna paszy odzwierciedla wartość energetyczną pokarmu, która może być przeznaczona przez organizm ptaka na potrzeby bytowe i produkcyjne.

Białko

Białko w paszy w głównej mierze pochodzi z surowców wysokobiałkowych użytych do jej produkcji. Jest ono kompleksem składającym się z aminokwasów. W wyniku procesu trawienia białka w przewodzie pokarmowym są z niego uwalniane, a następnie wchłaniane do organizmu niezbędne strawne aminokwasy.

Z zaabsorbowanych aminokwasów są budowane białkowe struktury ciała ptaków takie jak mięśnie, skóra, nerwy czy pióra.

Poziom białka ogólnego w paszy nie odzwierciedla w żaden sposób jego jakości. O jakości białka decyduje poziom, bilans i strawność niezbędnych aminokwasów w paszy pełnoporcjowej.

Brojlery w sposób szczególny są wrażliwe na zawartość niezbędnych strawnych aminokwasów w paszy. Masa ciała brojlerów, tempo wzrostu oraz zużycie paszy na kilogram przyrostu w największym stopniu zależą od dostępności  tego składnika w paszy. Diety pokrywające pod tym względem zapotrzebowanie ptaków pozwalają w pełni wykorzystać ich potencjał genetyczny i osiągnąć sukces ekonomiczny.



Makroelementy


Zapewnienie prawidłowych poziomów głównych makroelementów w prawidłowych proporcjach w paszy jest niezwykle ważne dla wysoko wydajnych brojlerów.
W skład tej grupy składników odżywczych wchodzą : wapń, fosfor, potas, sód i chlor.

Wapń i Fosfor 

Zawartość wapnia i fosforu w diecie dla brojlerów wpływa na tempo wzrostu, zużycie paszy, prawidłowy rozwój kości, funkcjonowanie układu nerwowego i układu odpornościowego ptaków. Jest niezwykle ważne, aby wapń i fosfor były dostarczane ptakom w odpowiedniej ilości w sposób ciągły.

Sód, Potas, Chlor 

Te minerały są niezbędne dla ogólnego prawidłowego funkcjonowania metabolizmu ptaków. Ich niedobory prowadzą do gorszego pobrania paszy, wyższego zużycia paszy i gorszych przyrostów. Nadmiar powoduje zbyt wysokie pobranie wody i mokrą ściółkę.

Pierwiastki Śladowe i Witaminy

Te składniki paszy są niezbędne dla prawidłowego przebiegu wszystkich funkcji metabolicznych organizmu.


Data ostatniej modyfikacji: 01.07.2013 20:40
Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.