Wybór Świadomych Hodowców
 

Unikalny program żywienia ptaków - NioskaVITA

Dossche Sp z o.o. prezentuje unikalny w Polsce program produkcji żywności, polegający na objęciu nadzorem całego procesu produkcji jaj spożywczych ze znakiem JajoVITA®, począwszy od produkcji paszy NioskaVITA® zgodnie z normą jakości ISO 9001, następnie kontroli utrzymania i żywienia kur niosek.

Pasze NioskaVITA® są produkowane w wytwórniach pasz prezentujących najwyższy poziom technologiczny. Całość procesu produkcyjnego jest nadzorowana przez system komputerowy, który gwarantuje niezawodność i dokładność wszystkich procesów technologicznych od momentu przyjęcia surowca, do chwili opuszczenia wytwórni przez produkt finalny.

Cechy szczególne paszy NioskaVITA®:
„Wyjątkowy  skład,  dodatki w postaci wyciągów ziołowych, stały i niezmienny skład paszy  gwarantuje stabilną produkcję i doskonałą kondycję ptaków. Wspaniałe wybarwienie żółtka zapewnia naturalny wyciąg z kwiatów Margaretek. Wszystko to sprawia, że smak jaj jest  wyjątkowy i zupełnie niepowtarzalny… Pasza NioskaVITA® została nagrodzona złotym medalem na targach POLAGRA”.

Ponadto:

  • do jej produkcji używane są wyłącznie surowce pochodzenia roślinnego,
  • jest specjalnie przygotowana w postaci sypkiej paszy gruboziarnistej,
  • jest wzbogacona o mikroelementy i witaminy, 
  • ma podwyższoną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, 
  • nie dochodzi do rozwarstwiania się paszy w czasie transportu i dystrybucji w karmidłach, dzięki czemu wszystkie ptaki pobierają te same ilości makro i mikroskładników mieszanki, 
  • zawierają w swoim składzie  naturalne składniki, ekstrakty i olejki roślinne mające pozytywny wpływ na  florę bakteryjną przewodu pokarmowego ptaków, 
  • niska zawartość frakcji pylistej w paszy pozytywnie wpływa na czystość powietrza w kurniku oraz jego mikroklimat , a tym samym na stan zdrowotny ptaków.

Dodatek ekstraktów ziołowych oraz olejków eterycznych powoduje: 

  • wzmożenie apetytu ptaków, 
  • wzrost aktywności enzymów trawiennych, pełniejsze wykorzystanie składników odżywczych zawartych w paszy dzięki wzmożeniu ich wchłaniania w jelitach, 
  • lepsze wykorzystanie paszy w przeliczeniu na kilogram wyprodukowanych jaj, 
  • redukcję ilości amoniaku wydalanego do środowiska, 
  • poprawę stanu zdrowotnego ptaków w stosunku do stad żywionych standardowymi paszami, 
  • naturalny barwnik dodawany do pasz NioskaVITA® gwarantuje wybarwienie żółtka jaja na poziomie 12- 13 w skali Roche’a,
  • obniża całkowitą zawartość cholesterolu w żółtku jaja, a szczególnie zawartość frakcji LDL cholesterolu (tzw. złego cholesterolu) w ogólnej ilości cholesterolu zawartego w jaju.


Korzyści z wyboru programu żywienia NioskaVITA®:

  • każde jajo oznakowane jest napisem JajoVITA®,
  • gwarancja, że jaja spożywcze produkowane są w najlepszych gospodarstwach,
  • możliwość umieszczenia jaj na specjalnych półkach w supermarketach,
  • promocje sprzedaży we wczesnej fazie rozpoczęcia sprzedaży jaj,
  • reklama wizualna (ulotki, plakaty, gadżety reklamowe, opakowanie),
  • wysłane oferty do organizacji żywnościowych , konsumenckich itp.
  • jaja produkowane w oparciu o program JajoVITA® podlegają systematycznej kontroli przez certyfikowane laboratoria na zawartość cholesterolu i tylko po stwierdzeniu określonej, obniżonej jego zawartości mogą być sprzedawane z oznaczeniem JajoVITA®.


Pasze NioskaVITA® to zdecydowanie produkty proekologiczne. Dzięki specjalnej recepturze, starannie dobranemu składowi surowcowemu, parametry techniczne stad niosek towarowych ulegają znacznej poprawie w stosunku do stad żywionych paszą standardową.


UWAGA!


Cholesterol to substancja tłuszczowa naturalnie obecna w organizmie. Może być syntetyzowany w wątrobie (cholesterol ustrojowy) lub dostarczany z pożywieniem (cholesterol pokarmowy). Produkcja cholesterolu ustrojowego jest ściśle uzależniona od ilości cholesterolu pokarmowego oraz spożywanej energii. Cholesterol jest niezbędny do produkcji hormonów i innych procesów ustrojowych. Nadmiar cholesterolu prowadzi do miażdżycy tętnic i jest jednym z głównych czynników ryzyka choroby niedokrwiennej serca.

Na szczęście podwyższony poziom cholesterolu we krwi nie jest jeszcze jednoznaczny z miażdżycą. Cholesterol składa z dwóch frakcji:

  • LDL , tzw. "zły cholesterol", podwyższający poziom cholesterolu we krwi wydalany z wątroby do tkanek , mogący uszkadzać naczynia
  • HDL tzw. "dobry cholesterol", obniżający poziom cholesterolu we krwi, jego nadmiar jest usuwany z komórek i transportowany do wątroby, skąd jest wydalany co zapobiega miażdżycy.


A zatem im więcej HDL i mniej LDL, tym zdrowsze są tętnice. To, która z tych frakcji jest przeważa w organizmie w bardzo dużym stopniu zależy od diety. Dlatego ludzie, mający niskie poziomy cholesterolu HDL częściej chorują na zawał serca. Warto podkreślić, że wysokie poziomy cholesterolu we krwi są najczęściej spowodowane wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL . We wszystkich badaniach wykazano, że spadek stężenia cholesterolu, wywołany właściwie dobraną dietą, owocował zmniejszeniem ryzyka wystąpienia zawału serca i zahamowaniem miażdżycy, a nawet jej częściowym cofaniem się. W wyniku przeprowadzonych doświadczeń na stadach kur towarowych potwierdzonych doświadczeniami przeprowadzonymi przez Instytut Zootechniki w Balicach k/Krakowa stwierdzono, że żywienie kur paszą NioskaVITA® produkowaną przez Dossche Sp. z o.o., powoduje obniżenie całkowitej zawartości cholesterolu w żółtku jaja kurzego, a w szczególności jego frakcji LDL , czyli tzw. "ZŁEGO CHOLESTEROLU".

W świetle wyników  badań należy stwierdzić , że spożywanie jaj zniesionych przez kury żywione paszami NioskaVITA® przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na chorobę niedokrwienną oraz zawału serca.


Data ostatniej modyfikacji: 12.08.2013 13:04
Ta strona używa pliki cookies (ciasteczka). W każdej chwili możesz zablokować lub ograniczyć umieszczanie plików cookies (ciasteczek) w Twoim urządzeniu zmieniając ustawienia przeglądarki internetowej. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej o możliwościach zmiany ustawień przeglądarki internetowej znajdziesz tutaj.